
De ce ne place Vama Veche?
Odinioară un mic sat de pescari, Vama Veche, situat în partea cea mai estică a litoralului românesc al Mării Negre, a devenit una dintre cele mai populare stațiuni ale sale și un simbol de lungă durată a libertății și anti-comunismului.
Litoralul Mării Negre din România este una dintre zonele cu o foarte mare intensitate turistică din țară. Locuit încă din jurul anului 5.000 Î.Hr. cuprinde orașe mari, precum Constanța, Mangalia dar și un șir de stațiuni construite și exstinse în anii comunismului.

Dintre acestea, într-o perioadă în care alte orașe mici și sate de pescari, erau martore unor construcții și dezvoltări intense, Vama Veche s-a remarcat ca o excepție. Loc de graniță dintre Romania și Bulgaria, satul inițial nu a fost considerat potrivit pentru turismul mainstream.
Vezi și – Zenit Vama Veche la Început de Vară
De aceea în perioada comunistă, Vama Veche a început să atragă spirite rebele, care se întânleau aici în căutarea naturii și a celei vibrații de sat autentic românesc. Nu se știe cu adevărat de ce regimul represiv al vremii a permis ca Vama Veche să devină un loc de întânlire pentru intelectualii țării, dar situația a fost tolerată, cu condiția ca vizitatorii să aibe buletinul la ei. Locurile de cazare erau prectic inexistente, așa că vizitatorii fie campau pe plajă, fie închiriau o cameră de la localnici.

O oază de libertate
De îndată ce revoluția din 1989 a înlăturat reginul comunist, litoralul românesc a simțit șocul trecerii țării de la economia planificată la capitalism. În timp ce antreprenorii locali au preluat numeroasele hoteluri din stațiunile de pe litoral, cei care căutau o alternativa la prețurile crescute și apariția consomerismului au început să se îndrepte către Vama Veche, unde au început să apară barurile și terasele.
Dar în loc să urmeze dezvoltarea mainstreamului, cei care veneau în sat pentru a investi, s-au luptat cu aceste tendințe și în schimb au cultivat un sentiment de comunitate care se ridică mai presus de mercantilism. Mai multe grupuri culturale, cum ar fi fanii muzicii rock și folk, au început să iasă în evidență și au împrumutat spiritul locului. Mai mult, plaja pentru nudiști a satului era o parte importantă a culturii locale.
Astăzi Vama Veche este încă cel mai bun loc pentru petreceri și pentru întânlire a grupurilor alternative din țară și nu numai. Numeroasele terase și cluburi, devin animate de turiști începând cu 1 mai, atunci când începe oficial sezonul. De atunci și până la sfârșitul lunii septembrie, Vama Veche este epicentrul petrecerii din țară, petrecăreții dansând în mod obișnuit până la răsăritul soarelui.

